Zorluk:
Orta
Hazırlık
süresi: 30 dakika
Pişirme
süresi: 35 dakika
1
paket Yazgan irmik
2
su bardağı Şafak şeker
4
çorba kaşığı Pervin tereyağı
1
avuç Simbat çiğ fındık
1
avuç Simbat ceviz içi
1
avuç Simbat çiğ badem
2,5
su bardağı su
2,5
su bardağı Dost doğal süt
1
tatlı kaşığı Destan toz tarçın
1
paket Fair dondurma
1
avuç Simbat Antep fıstığı
· Mutfak robotunda 1’er
avuç çiğ fındığı, çiğ bademi ve ceviz içini hafif parçalı kalacak halde çekin.
· Orta boy bir sos
tavasında 2,5 su bardağı suyu, 2,5 su bardağı sütü ve 2 su bardağı toz şekeri
karıştırarak ısıtın.
· Büyük bir tencereye 4
çorba kaşığı tereyağını ekleyip kızdırın. Kızmış tereyağı içerisine parçalanmış
yemişleri ekleyip kavurmaya başlayın. Yemişler hafif renk alıp güzel kokusu
çıkana kadar 2 dakika karıştırarak kavurun. Kavrulmuş yemişlerin üzerine 1
paket irmiği ekleyin. Ocağın altını orta seviyede açın ve devamlı karıştırarak
irmikleri kavurun. İrmikler altın rengi olup kum gibi olana kadar kavurun ve 1 tatlı
kaşığı toz tarçını ekle. Kavrulmuş irmiklerin üzerine ısıtılmış şerbeti yavaş
yavaş ekleyin. Şerbeti eklerken yoğun buhar çıkabilir. Şerbeti eklenen irmiği
iyice ezerek karıştırın. İrmiği 2 dakika daha pişirin ve ocağın altını kapatın.
Tencerenin kapağını kapatın ve irmikler şerbeti çekip soğana kadar bekleyin.
· Bu aşamada 1 paket
dondurmadan çorba kaşığı yardımı ile sarmal ovaller oluşturun. Bu parça
dondurmaları da buzlukta irmik soğuyana kadar dondurun. Bu sayede dondurma
hemen erimeyecek.
· Ufak bir kâse
içerisine streç yayın. Streci kâseye iyice yapıştırın. 3-4 çorba kaşığı irmiği
kâseye koyun ve bir çorba kaşığı yardımı ile irmiği kâse içinde bastırarak bir
çanak oluşturun. İrmiğin ortasına buzlukta duran parça dondurmaları dolacak
şekilde koyun. Dondurmanın üzerini irmik ile kapatın ve bir streç parçası ile
hafif bastırarak köşe irmik parçaları ile yapıştırın. Eğer mümkünse dondurmalı
irmiği yarım saat dondurucuda bekletin.
· Dondurmalı irmiğin
üzerindeki streci alın. Bir tabağı ters çevirerek kâseyi irmikten ayırın. İrmik
üzerindeki streci alın. İrmiğin üzerine toz tarçın ve toz Antep fıstığı serpin.
Ağızlarda şölen dondurmalı irmik helvası hazır afiyet olsun.