Zorluk:
Orta
Hazırlık
süresi: 3 dakika
Dinlenme
süresi: 30 dakika
Pişirme
süresi: 8-10 dakika
2,5
su bardağı Efsane un
1
su bardağı su
1
tatlı kaşığı Rafine Sofra tuz
2
çorba kaşığı Pervin tereyağı
5
çorba kaşığı Sole ayçiçek yağı
2
avuç Binvezir kaşar peynir
Yarım
kalıp Binvezir inek peyniri
3
dal taze soğan
1
çay kaşığı Destan kırmızı pul biber
· 2,5 su bardağı unu, 1
su bardağı suyu ve 1 tatlı kaşığı tuzu bir haznede iyice yoğurun. Yoğrulmuş
hamuru yarım saat dinlendirin. Hamuru 8 bezeye bölün ve bezeleri yuvarlayın.
Bezelerin üzerine nemli bir bez örtün. Bezeleri 15 dakika daha dinlendirin.
· Ufak bir sos tavasına
2 çorba kaşığı tereyağını eritin. Erimiş tereyağının üzerine 5 çorba kaşığı
ayçiçek yağını ekleyip oda ısına getirin.
· Tezgâh üzerini hafif
unlayın ve bir bezeyi avuç içi büyüklüğünde merdane ile açın. Tezgâhı hamurdan
büyük olacak şekilde yağlayın ve hamurun yağlı tezgâhın üzerine koyun. Hamurun
üzerine yağ sürün ve hamuru ince bir şekilde açın. Hamurun üzerine bir bıçak
ile ince çizikler çizin. Hamurun üst kısmına az bir miktar rende kaşar, az bir
miktar ufalanmış peynir, az bir miktar ince doğranmış taze soğan ve en son az
bir tutar pul biber serpin. Tel hamurun köşelerinden başlayarak hafif sıkı bir
şekilde tepeden aşağıya doğru hamuru katlayın. Uzun hamurun bir kule olacak
şekilde rulo yaparak yuvarlayın ve en son üzerini avuç içi ile bastırın.
Bastırılan hamurların ince olması gerekir. Aksi taktirde içleri istenilenden az
pişebilir. Diğer bezeleri de aynı şekilde yapın.
· Geniş bir tavayı
ocağa koyun ve yapılan hamurları arkalı önlü pişirin. Börekleri yaklaşık 8-10
dakika renk alana kadar pişirmek yeterli olacaktır.
· Kahvaltı sofralarında
ağızda dağılan çıtır tel börek hazır. Afiyet olsun!