Zorluk:
Orta
Hazırlık
süresi: 20 dakika
Pişirme
süresi: 15 dakika
1.5
su bardağı Saban kırmızı mercimek
2
çorba kaşığı Sırım zeytinyağı
1
adet iri soğan
2
adet havuç
3
diş sarımsak
Çeyrek
bağ maydanoz
Çeyrek
bağ dereotu
1
tatlı kaşığı Rafine Sofra tuz
1
tatlı kaşığı Destan kimyon
1
tatlı kaşığı Destan kırmızı toz biber
1
çay kaşığı Destan karabiber
1
tatlı kaşığı Destan susam
1
tatlı kaşığı Destan çörekotu
3
su bardağı sole Ayçiçek yağı
· 1.5 su bardağı kırmızı
mercimeği geniş bir kâseye koyun. Kâseye mercimeğin 3 katı kadar su ekleyin ve
1 gece bekletin. Ertesi gün mercimekleri süzün.
· Orta boy bir tavayı
ocağa koyun ve ocağın altını açın. Tavaya 2 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin.
Isınan yağ içerisine 1 adet ufak ufak doğranmış soğanı ekleyip kavurun. Renk
almaya yakın olan soğanların içerisine 2 adet rendelenmiş havucu ekleyip
kavurmaya devam edin. Soğanlar ve havuç iyice yumuşayınca 3 diş dilimlenmiş
sarımsağı ekleyip 2 dakika kavurmaya devam edin. Ocağın altını kapatın ve harcı
soğuması için kenara alın.
· Mutfak robotuna
mercimekleri ekleyip püre olana kadar çekin.
· Geniş bir kâseye
robotta çekilen mercimekleri, soğumuş soğanlı havucu, çeyrek bağ ince ince
doğranmış dereotunu, çeyrek bağ ince ince doğranmış maydanozu, 1 tatlı kaşığı
kimyonu, 1 tatlı kaşığı tuzu, 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biberi, 1 çay kaşığı
karabiberi, 1 tatlı kaşığı çörekotunu ve 1 tatlı kaşığı susamı ekleyip iyice
yoğurun. Malzemenin köfte gibi tutması için iyi yoğrulması önemli. Bu aşamada
eğer harcınız fazla su saldıysa içerisine 2-3 çorba kaşığı galeta unu
ekleyebilirsiniz. Yoğrulan harçtan avuç içi büyüklüğünde yassı köfteler
oluşturun.
· Geniş bir yapışmaz
tavaya 3 çorba kaşığı Ayçiçek yağı ekleyin. Ocağın altını açın ve ısınan yağ içerisine
mercimekli köfteleri ekleyin. Köfteleri renk alana kadar arkalı önlü yaklaşık
3’er dakika kızartın.
· Ufak bir kâseye 3
çorba kaşığı süzme yoğurt ile 3 tatlı kaşığı tahin koyup karıştırın. Bu
karışımı tabağın ortasına koyup yanlarına da kızartmış mercimek kızartmalarını
dizin. Afiyet olsun!